Reizen

Eind 2006 ben ik op 19 jarige leeftijd samen met een vriend het diepe in gesprongen. We gingen op reis naar Australië, Nieuw-Zeeland en de Fiji-eilanden. Dit voor 3 maanden lang. Hoewel het voor mijn vader niet makkelijk was om alle werkzaamheden die wij sinds anderhalf jaar samen deden voor de betreffende 3 maanden weer zelf te doen, heeft hij dit toch voor mij over gehad. Hier ben ik hem, hoewel we het bij mijn sollicitatie al afgesproken hadden dat ik die betreffende ruimte om te reizen zou krijgen, tot op de dag van vandaag dankbaar voor. De reis heeft grote indruk op mij gemaakt en een ding wist ik zeker, reizen ga ik vaker doen. Sterker nog, het hoort vanaf dit moment bij mijn leven. Ook wist ik toen al dat het drieluik Australië, Nieuw-Zeeland en de Fiji-eilanden nogmaals door mij bezocht zouden gaan worden. Binnen een maand na thuiskomst zou ik het glazenwasgedeelte van De Aanvang (het schoonmaakbedrijf van mijn ouders) overnemen.

-In de zomer van 2008 ben ik met een andere vriend vol goede moed begonnen aan een reis van vijf weken door Scandinavië. Met als hoofdvervoersmiddel de trein en de backpack op de rug zijn we vanaf Nederland via Duitsland en Denemarken in Zweden uitgekomen. Vervolgens zijn we met de trein helemaal tot boven “the arctic circle” gereisd om de “midnight sun” mee te maken in Kiruna. Tien dagen en nachten lang hebben wij in volledig daglicht vertoeft. Vervolgens hebben wij onze tocht doorgezet via Noorwegen en met een kust-cruise zijn we weer naar beneden gereisd om in Oslo uit te komen. Omdat er in Engeland een feest op ons wachtte van een familievriend die vijftig jaar oud werd zijn we via Bergen, Noorwegen met de boot naar Newcastle afgereisd om in de buurt van Londen de laatste weekje van onze reis door te brengen. Hoewel het een prijzige reis is gebleken was het mijn geld meer dan waard. De midnight sun en de Noorse fjorden zijn beelden die ik nooit had willen missen en een echte aanrader voor een ieder om te bezoeken.

-In de winter van 2009-2010 was het tijd voor een terugkeer naar Australië, Nieuw-Zeeland en de Fiji-eilanden. Wederom voor 3 maanden. Het was met een derde vriend en de combinatie van het bezoeken van de mooiste en leukste plekken van mijn eerste reis en het ontdekken van vele plaatsen waar ik nog niet geweest was hebben het gemaakt tot wederom een groot succes. Het was een prachtige ervaring om juist de plekken die ik al kende op een hernieuwde wijze te beleven. Op deze manier kwam ik er achter wat een innerlijke verandering ik al had doorgemaakt in de tussenliggende 3 jaren van de ene naar de andere reis. Een reis maakt je zo veel wijzer en geeft je inzicht in de manier waarop je het leven tot dan toe hebt beleeft en natuurlijk ook hoe je de koers wilt aanpassen in de toekomst. Omdat ik een groot voorstander ben van het idee dat je grote invloed uit kunt oefenen op de kansen die zich in je leven voor je zullen aandienen is dit tussentijdse “schouwen” volgens mij van groot belang. Je raakt voor een bepaalde periode los van je vertrouwde wereldje en kunt dan aanvoelen of de te bewandelen route voor de toekomst nog dezelfde dient te zijn als dat hij was. “Als je doet wat je altijd gedaan hebt dan zul je krijgen wat je altijd gekregen hebt” is een uitspraak die je bijvoorbeeld in de NLP vaak tegen zult komen. Ook na deze 2e reis naar de letterlijke andere kant van de wereld lijkt het voor mij geen definitief afscheid te zijn geweest. We zullen het zien!

-November 2011 was weer eens zo’n maand. Tijd voor een nieuwe reis. Dit keer helemaal alleen, voor vijf weken lang. Want mijzelf blijven ontwikkelen daar houdt ik wel van en als dat kan door in mijn eentje de eilanden van Hawaii te bezoeken, wie ben ik dan om het niet te doen! Bij Hawaii hebben veel mensen direct het beeld voor zich van parelwitte stranden en surfers die de spectaculair hoge golven berijden alsof het om het smeren van een boterham gaat. Dit beeld is dan ook volledig correct, echter, er is nog veel en veel meer te zien op Hawaii. De eilanden die tot dit archipel behoren zijn namelijk in uiterlijke kenmerken volledig verschillend van elkaar. Dit door de eeuwen van tijd die tussen het ontstaan van de vulkanische eilanden zit en dus de verschillende ontwikkelingsfasen waarin de eilanden zich bevinden. Waar Oahu met zijn stad Honolulu en en tot de verbeelding sprekende kustgebied Waikiki inderdaad de prachtig witte stranden bezit, zijn er op Big Island zo goed als geen zandstranden te vinden. Wel grote lava velden, zeer actieve vulkanen en de vanaf de zeebodem gemeten hoogste berg ter wereld met zijn 10.203 meter hoogte en boven het wateroppervlak uittorende 4.205 meter hoge bergmassief. Zelfs eeuwige sneeuw is er op deze bergen te vinden. Zo heeft het eiland van Maui prachtige watervallen, heerlijke zandstranden en vele kunstateliers. Kauai, ook wel het bloemeneiland van Hawaii genoemd en vaak benoemd tot een der mooiste eilanden ter wereld heeft een Canyon die veel doet denken aan de Grand Canyon uit Colorado. Ook voor de echte kippenliefhebbers onder ons is Kauai een must go. Door een verwoestende orkaan in de jaren 50 van de 20ste eeuw lopen de kippen van verschillende kippenboerderijen van alle Hawaiiaanse eilanden los rond. Echter alleen op Kauai hebben de kippen vrij spel door de afwezigheid van natuurlijke vijanden.